Студенти
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Студенти

Известување за неработен ден

Почитувани, 

Ве информираме дека согласно Законот за празниците на Република Северна Македонија 28 август 2020 година (петок) е неработен ден.

 

Распоред за септемвриска сесија

Ве информираме дека Септемвриската испитната сесија ќе започне од 03 Септември 2020 година (Четврток). Распоредот за полагање можете да го погледнете на следниот линк.

Пријавувањето е од 01-02 септември, 2020 год.

Полагањето на испитите во Септемвриската  сесија ќе се одвива онлајн според насоките кои на студентите им се пратени на мејл. Испитите ќе се одржуваат во деновите согласно распоредот на испити, додека за точниот час студентите ќе бидат  информирани ден пред испитот, од страна на предметниот професор.

Службата за студентски прашања и предметните професори, како и досега се достапни онлајн. За сите барања и консултации Ве молиме да ги контактирате истите преку мејл или некоја од достапните онлајн платформи.

 

Бескаматен кредит за студентите на ФБЕСо цел обезбедување на квалитетно и ефикасно образование достапно за сите, Факултетот за бизнис економија (ФБЕ) во соработка со НЛБ Банка, Ви ја  претставува можноста за финансирање на студиите со

Известување за неработен ден

Почитувани,

Ве известуваме дека заради одржување на престојните парламентарни избори, среда (15.07.2020) е неработен ден.

Факултетот за бизнис економија заедно со своите Европски партнери подготвува воведување на нов унифициран предмет „Економија на одржливост“

 

Факултетот за бизнис економија во изминатите шест месеци учествува како партнер во спроведувањето на активностите во рамки на проектот „Економија на одржливост“.

Распоред за јулска сесија

Почитувани студенти,

 

Ве информираме дека Јунската испитната сесија ќе започне од 03 Јули 2020 година (Петок). Распоредот за полагање можете да го погледнете на следниот линк.

 

Пријавувањето е од 01-03 јули, 2020 год.

Полагањето на испитите во Јулската сесија ќе се одвива онлајн според насоките кои на студентите им се пратени на мејл. Испитите ќе се одржуваат во деновите согласно распоредот на испити, додека за точниот час студентите ќе бидат  информирани ден пред испитот, од страна на предметниот професор.

 

Службата за студентски прашања и предметните професори, како и досега се достапни онлајн. За сите барања и консултации Ве молиме да ги контактирате истите преку мејл или некоја од достапните онлајн платформи.

 

Публикуван е нов број од Списанието за одржлив развој


Почитувани посетители,
Објавен е новиот, 24-ти број од Списанието за одржлив развој во издание на Факултетот за Бизнис економија. Истиот можете да го погледнете на следниот линк.

 

Распред за втор колоквиум

Почитувани студенти,

Ве информираме дека  полагањето на вториот колоквиум ќе се одвива онлајн, а сите насоки во однос на истото ги добиете на мејл. Распоредите за полагање на вториот колоквиум можете да ги погледнете на следните линкови:

Службата за студентски прашања и предметните професори, како  и досега се достапни онлајн. За сите барања и консултации Ве молиме да ги контактирате истите преку мејл или некоја од достапните онлајн платформи.

 

Онлајн обуки за јакнење на вештините на матурантите

 

ФАКУЛТЕТОТ ЗА БИЗНИС ЕКОНОМИЈА Скопје организираше повеќе онлајн обуки во областа на бизнис економијата.

Допис до Влада за финансиска поддршка на студенти

 

Конференцијата на приватни високообразовни установи (КПВУ), во која членува и Факултетот за бизнис економија, побара од Владата да се измени Уредбата објавена во “Сл. весник на РСМ“ број 137/2020 согласно која финансиска поддршка можат да имаат само редовните студенти на државните универзитети. Со оваа Уредба се доведуваат во нерамноправна положба студентите на приватните високообразовни установи, иако Законот за високото образование не прави разлика помеѓу студенти на државни и приватни високообразовни установи.

Бидејќи Уредбата ги дискриминира  студентите на приватните високообразовни установи и ги доведува во нееднаква положба, без да постои за тоа уставна ниту законска основа, од Владата се побара да направи измена и дополнување на Уредбата со цел да бидат опфатени и студентите на приватните високобразовни установи  како корисници на финансиската поддршка.

Документот може да го видите на следниот линк. 

 

Страница 5 од 25

5