Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Студенти

Конкурс за CEEPUS стипендии за летен семестар 2018/2019 година

Ги известуваме сите заинтересирани студенти и наставници дека е отворен конкурс за CEEPUS стипендии за летен семестар 2018/2019 година. Пријавата се врши по електронски пат на страната www.ceepus.info, каде можат да се најдат сите информации за Програмата и правилата за пријава.

Крајниот рок за пријава е 31 октомври 2018 година.

За подетални информации обратете се кај CEEPUS координаторот на факултетот д-р Аземина Машовиќ, канцеларија 1. 

 

Повик за објавување на трудови во Списанието за одржлив развој

 

Уредувачкиот одбор на Списанието за одржлив развој објавува повик за публикување на трудови за 21 број на списанието.

Повик за учество на настан во Љубљана

Почитувани студенти,

Факултетот за бизнис економија, во рамки на своите активности за вмрежување со образовни институции во Европа, како дел од проектот СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО ЗА ИНОВАЦИЈА И РАЗВОЈ НА ПРЕТПРИЕМНИШТВО (СПИДЕ), финансиран од Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност на Р. Македонија, во рамки на Еразмус+ програмата, реализираше низа проектни активности со цел да им овозможи на студентите нов, иновативен пристап кон студирањето, и квалитет еднаков на европски прифатени стандарди.

Како дел од проектот СПИДЕ во периодот од 22 до 26 Октомври 2018 во просториите на Факултет за администрација при Универзитетот во Љубљана ќе се организира настан за вмрежување и размена на искуства меѓу студентите на Факултет за бизнис економија од Скопје,  Факултет за администрација при Универзитетот во Љубљана; Универзитетскиот колеџ за економија и култура од Рига и Универзитетот за применети науки од Кел.

Сите трошоци поврзани со учеството на овој настан ќе бидат покриени од средствата на проектот.

За учество на погоренаведениот настан проектот СПИДЕ наменски предвиде средства за 4 студенти од Факултет за бизнис економија.

Се повикуваат сите заинтересирани студенти кои од Септември 2018 година ќе се запишат во 3та, односно 4та година на редовни студии да аплицираат за учество на настанот во Љубљана, Словенија. Предност при изборот ќе имаат студентите кои имаат повисока просечна оцена и редовно ја посетуваат наставата. Рокот за пријавување е до 31 Август.

Пријавувањето се врши со искажување интерес за учество на следниве мејлови: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите , Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите . Ве молиме да го напишете своето име и презиме во содржината на мејлот и истиот да го пратите до двете горенаведените мејл адреси.

Известување за неработен ден

Почитувани,

Ве известувам дека согласно Законот за празниците на Република Македонија, 02 август  2018 година (четврток) е неработен ден.

 

Оглас за пракса во Монета

Огласот може да го погледнете на следниот линк.

Публикуван е нов број од Списанието за одржлив развој


Почитувани посетители,
Објавен е новиот, 19-ти број од Списанието за одржлив развој во издание на Факултетот за Бизнис економија. Истиот можете да го погледнете на следниот линк.

Распоред на испити за септемвриска сесија

Се известуваат студентите дека септемвриската сесија започнува од 29.08.2018 година, а пријавувањето на испитите е од:

29.08.2018 – 30.08.2018 година

 

Саем за кариера 2018

Ја користиме оваа прилика да Ве известиме дека на ден 15.05.2018 година (вторник), со почеток од 10.00 часот, на платото на УКИМ, ќе се одржи првиот „Саем на кариера 2018.

Саемот го организира Агенцијата за млади и спорт, при што со свои штандови ќе учествуваат голем број на компании, каде студентите ќе можат да се информираат за можностите што компаниите ги нудат за нив во однос на обука, пракса или вработување.

Со вас потребно е да носите само CV (кратка биографија) во неколку примероци и да го оставите кај компаниите за кои имате интерес.

 

Упис во академската 2018/2019

 

Почитувани, отворен е конкурсот за упис во академската 2018/2019-та година. Условите за упис на Факултетот за бизнис економија се:

ФБЕ влегува во мрежата на CEEPUS

 

Факултетот за бизнис економија – Скопје, за учебната 2018/2019 година, се приклучи на проектот CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies), како дел од две мрежи, Managerial Processes and its Optimization and Valuation и Applied Economics and Management.

Страница 2 од 13

2