Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)
image image image image image
Публикуван е нов број од Списанието за одржлив развој
Почитувани посетители,
Објавен е новиот, 22-ри број од Списанието за одржлив развој во издание на Факултетот за Бизнис економија. Истиот можете да го погледнете на следниот линк.
ФБЕ и ИБЕ како ко-организатори на Првата меѓународна студентска конференција во Бугарија   Факултетот за бизнис економија (ФБЕ) и Институтот за бизнис економија (ИБЕ) се ко-организатори на Првата меѓународна студентска конференција “Можности и предизвици на студентската мобилност“, која ќе се одржи на 10-ти октомври, 2019-та година во Софија, Бугарија.
Презентација на ученичка компанија од страна на СУГС „Владо Тасевски“   Students from SAGS "Vlado Tasevski" visited the Integrated Business Faculty on 15.05.2019 (Wednesday), in order to present their student company "Alter".
Успешно започнување на Еразмус+ соработка со Oporto Global University   Факултетот за бизнис економија и Глобалниот Универзитет во Порто започнаа Еразмус+ соработка за размена на наставен кадар во текот на април, со учество на вработен на ФБЕ на конференција во Португалија. 
Успешно организирана првата меѓународна конференција за одржлив развој во бизнисот и економијата   На 12ти април, 2019-та година, во просториите на Институтот за бизнис економија (ИБЕ) и Факултетот за бизнис економија (ФБЕ) беше организирана првата меѓународна конференција за одржлив развој во бизнисот и економијата, во рамки на првата меѓународна Еразмус+ недела која се одржа од 8 до 12 април.

Вести и настани

ФБЕ ги продолжува активностите во рамките на GIZ – RED програмата

M-р Тодор Милчевски , предавач на Факултет за бизнис економија одржа осум еднодневни обуки на тема “Вовед во регионален развој и регионален менаџмент“во сите плански региони во Македонија.  Обуките се реализирани со поддршка на GIZ – RED програмата за Македонија во периодот од 15ти Јуни до 15ти Јули, 2013 год.

Целта на обуките беше да се зајакнат капацитетите на претставниците на општините од сите плански региони во однос на регионалниот и руралниот развој, институционалната рамка на регионалниот развој, регионален менаџмент и маркетинг, економска промоција,  како и во однос на европските програми и фондови за регионален развој, достапни за Р. Македонија.  

 

Учество на ФБЕ во проект за енергетска ефикасност

ФБЕ  учествува во Националната платформа на Македонија за проектот BUILD UP Skills - MK (BUS-M), каде д-р Слаѓана Стојановска беше дел од експертскaта групa за неформално образование на градежни работници во однос на енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија. Повеќе податоци можете да добиете на следниот линк.

Проектот BUILD UP Skills - MK (BUS-M) е финасиран од ЕУ програмата Интелигентна Енергија Европа (IEE), а е реализиран во периодот од Февруари до Јули, 2013.


 

Учество на студентите на Факултет за бизнис економија на Првата студентска конференција “Енергетска ефикасност и одржлив развој”

Студентите од Факултет за бизнис економија, Љупка Живковска и Љупчо Сотировски, ќе учествуваат на првата студентска конференција “Енергетска ефикасност и одржлив развој” организирана од ИАЕСТЕ Македонија и Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ).

Конференцијата се одржува во периодот од 16 до 18 Мај, а Живковска и Сотировски својот труд “Примена на енергетската ефикасност и одржливиот развој во домаќинствата“ ќе го презентираат во Петок (17 мај 2013) во 13.45 часот во Салата за состаноци на ФЕИТ .

Агендата на конференцијата можете да ја погледнете тука.

Учество на предавач на ФБЕ на меѓународна конференција на тема “Systemic Economic Crisis: Current Issues and Perspectives”

М-р Билјана Аврамовска, предавач на ФБЕ,  учествуваше на 9тата меѓународна конференција “Systemic Economic Crisis: Current Issues and Perspectives”.

Конференцијата се одржа на Економски факултет при Универзитет “Св Кирил и Методиј“ Скопје од 30 до 31 Мај каде Аврамовска се претстави со усмена презентација на тема “The EMU systemic crises – causes and some possible remedies toward sustainable currency area”.

Програмата на конференцијата можете да ја погледнете на следниов линк.

Отворен ден на Факултетот за Бизнис економија

Наставниот тим и студентите на Факултетот за Бизнис економија ве покануваат да нè посетите на отворениот ден што ќе се оддржи на 18-ти мај (сабота). Одлуката за избор на факултет е една од најважните одлуки што ќе ги направите во животот, а отворениот ден е најдобриот начин да се запознаете со факултетот и начинот на студирање. Слободно понесете ги вашите родители и пријатели со вас. На отворениот ден на Факултетот за Бизнис економија, вратите се отворени за сите!

Идните студенти ќе имаат можност подетално да се запознаат начинот на студирање и насоките кои ги нуди факултетот преку разговори со нашите професори, предавачи и студенти. Исто така ќе имате можност да ги разгледате просториите на факултетот, односно амфитеатрите, предавалните и лабараториите кои се во склоп на ФБЕ. Повеќето студенти се согласни дека овие први впечатоци се најважни во моментот кога се носи одлуката.

Повеќе...

Повеќе Артикли...

Страница 1 од 9

Почеток
Пред
1